Hvepse

Hvepse (gedehams)

Gedehams hveps

Der forekommer 7 arter af gedehams i Danmark. De 3 af dem opleves jævnligt som et problem i forbindelse med bebyggelse.

 

Det er:

Almindelig gedehams, Vespula vulgaris

Størrelse: dronnig 16-19 mm. arbejder 11-14 mm.

 

Tysk gedehams, Paravespula germanica

Størrelse: dronning 17-22 mm. arbejder 12-16 mm.

 

Stor gedehams, Vespa crabro

Størrelse: dronning 30-35 mm. arbejder 20-25 mm.

 

Bekæmpelse af hvepse

En typisk bekæmpelse foregår ved at blæse et langtidsvirkende insektpudder ind til boet. Sidder boet synligt og tilgængeligt kan vi fjerne boet med det samme.

 

Hvilken skade forvolder hvepsen?

Gedehamse kaldes ofte i daglig tale for hvepse, og er et af de mere frygtede skadedyr. Det er med god grund for når de stikker, udskiller broden altså gift som er meget smertefuldt at få under huden. Giften er så kraftig at mange mennesker er i direkte livsfare hvis de bliver stukket. Det er mennesker som får en alergisk reaktion overfor giften. Antihistamin har en modvirkende effekt hvis man får en alergisk reaktion, men man skal altså straks søge lægehjælp hvis man bliver bleg og svag efter et stik.

Får man ingen alergisk reaktion kan man med fordel presse en sukkerknald hårdt mod den stkune plet. Hvepse kan i modsætning til bier stikke mere end én gang. Fanger man en gedehams og studerer den kan man se broden fare frem og tilbage som nålen på en symaskine.

 

Hvepsens cyklus

Et gedehamsbo bruges kun i ét år, og det er kun befrugtede dronninger som overvintrer. Disse vågner om foråret og starter så et helt nyt bo. Boet bygges af afraspet træ og spyt. Dronningen passer selv det første kuld larver, men ligeså snart larverne er udviklet færdige til gedehamse, så laver hun ikke andet end at lægge æg og lade sig blive fodret.

Larverne bliver fodret med proteinholdigt foder såsom fluer og andre flyvende insekter. Det er derfor hvepsen har gift, for at kunne dræbe andre insekter.

De voksne indvider lever af sukkerholdig føde, såsom blomsterhonning, bladlusekskrementer og lignende søde sager. Hvepsen er for såvidt lidt et nyttedyr idet et bo fortærer mange fluer og andre skadedyr hver dag. Men det irritationsmoment der følger med at have et bo i sit hus eller have, langt overvejer nytten.


Prisen for bekæmpelse af et hvepsebo er fra kr. 850,- inkl. moms, og med fuld garanti for at boet er dødt. Prisen er gældende for et bo som kan nås fra jorden, eller fra en 3 meter stige. Sidder boet så højt at der skal bruges lift, er denne udgift til lift ikke inkluderet.